Εκπαίδευση στη διαχείριση κοινωνικών, διαπροσωπικών και ατομικών αναγκών με έμφαση στην σεξουαλικότητα, ανθρώπων με νοητική ανεπάρκεια και αυτισμό. Προεκτάσεις στην κοινωνική ένταξη και την ποιότητα ζωής
Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη διαχείριση κοινωνικών, διαπροσωπικών και ατομικών αναγκών με έμφαση στην σεξουαλικότητα, ανθρώπων με νοητική ανεπάρκεια και αυτισμό.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με συνδυασμό δια ζώσης διδασκαλίας και ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Απευθύνεται σε επαγγελματίες, απόφοιτες/ους και τελειόφοιτες/ους που άπτονται του χώρου της ειδικής αγωγής, της ψυχολογίας και των όμορων ειδικοτήτων (ψυχιατρική,λογοθεραπεία,εργοθεραπεία,φυσιοθεραπεία,παιδαγωγικά).
Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν στρατηγικές για την ομαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία, δεξιότητες ασφαλούς διαχείρισης της σεξουαλικότητας και τρόπους διαχείρισης των στενών διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και υποστήριξης των συναισθηματικών αναγκών και διαχείρισης των ψυχολογικών προκλήσεών τους.
Οι συμμετέχουσες/οντες θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την κοινωνική ένταξη και τη σεξουαλική εκπαίδευση ατόμων με νοητική αναπηρία, παράγοντες βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.
Επιστημονικά υπεύθυνη: Κατερίνα Φλωρά
Εκπαιδευτές: Δημήτριος Σιδεράς, Ανδρέας Καμπάς
Αιτήσεις: 07/10/2024-05/12/2024
Διάρκεια: 7 μήνες
Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος 12 Δεκεμβρίου 2024
Αιτήσεις στο σύνδεσμο https://miskedivim.uowm.gr/socincl/register/
- Published in Ανακοινώσεις
Νέος , 4ος κύκλος , του Επιμορφωτικού Προγράμματος «Αξιολόγηση μαθητών-μαθητριών: Θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές»
Το ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Η Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Κατάρτιση-Επιμόρφωση» πρόγραμμα εξ αποστάσεως (νέα προκήρυξη: Δεκέμβριος 2024, έναρξη μαθημάτων: Ιανουάριος 2025) οργανώνει και ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Αξιολόγηση μαθητών-μαθητριών: Θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές»
Έναρξη υποβολής αιτήσεων 4ου κύκλου: 01/10/2024
Λήξη υποβολής αιτήσεων 4ου κύκλου: 31/12/2024
Έναρξη μαθημάτων 4ου κύκλου: 07/01/2025
Λήξη μαθημάτων 4ου κύκλου: 07/08/2025
Αιτήσεις υποβολής στο σύνδεσμο https://miskedivim.uowm.gr/axiostu4/register/
- Published in Ανακοινώσεις
Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΔΜ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία
Ανακοινώνεται ότι δίδεται παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 25-09-2024 για όσους/όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΔΙΒΙΜ ΤΟΥ ΠΔΜ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ για τις Δομές της Υφαντικής στη Βλάστη και στο Νεστόριο.
- Published in Ανακοινώσεις
Πρόσκληση εργαζομένων σε νέο Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ
Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, για απόκτηση και αναβάθμιση πράσινων δεξιοτήτων ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Οι καταρτιζόμενοι θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 μόνο ώρες θα πραγματοποιηθούν με δια ζώσης εκπαίδευση. Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα θα λάβουν ως επίδομα 400 ευρώ (μικτά).
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και στη συνέχεια θα επιλέξουν το πρόγραμμα που επιθυμούν. Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει υποβάλει δύο τίτλους προγραμμάτων κατάρτισης.
- Παράγοντες Άσκησης Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας και
- Κυκλική Οικονομία
Οι Επιστημονικοί και Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι των δύο προγραμμάτων «Παράγοντες Άσκησης Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας» καθηγητής Σινάτκας Ι. μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και «Κυκλική Οικονομία» καθηγητής Τσανακτσίδης Κ. μέλος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας ενημερώνουν ότι θα υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα και σας προσκαλούν να τα επιλέξετε.
Τα δια ζώσης μαθήματα (με φυσική παρουσία 12 ώρες, δύο ημέρες) θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου. Οι 48 αφορούν στη σύγχρονη κατάρτιση και πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως σύμφωνα με το πρόγραμμα στον χώρο του καταρτιζόμενου. Οι υπόλοιπες 20 ώρες αφορούν σε ασύγχρονη κατάρτιση τις οποίες επιλέγει ο καταρτιζόμενος πότε και που θα πραγματοποιήσει και θα καταγράψει στο Σύστημα Τηλεκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταρτιζόμενοι, μετά το πέρας του προγράμματος, θα πιστοποιηθούν από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης, όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση.
Επιπλέον, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι αποκτούν πιστοποιητικό κατάρτισης από το πιστοποιημένο με ISO 21001:2018 Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αποκτούν δηλαδή τίτλο με το κύρος Πανεπιστημιακού Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην αγορά εργασίας. Αποκτούν επίσης Europass, βεβαίωση μονάδων κατάρτισης ECVET, αναγνωρισμένων στην Ευρωπαϊκή ένωση.
Ερωτήματα μπορούν να υποβληθούν στην διεύθυνση email: kedivim@uowm.gr Τo τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2385055008.
- Published in Ανακοινώσεις
Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΔΜ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία
Ανακοινώνεται ότι η παράταση δόθηκε αποκλειστικά και μόνο για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΔΙΒΙΜ ΤΟΥ ΠΔΜ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ για τη Δομή της Κεραμικής στη Σίφνο.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
τηλ. επικοινωνίας: Γραμματεία ΚΕΔΙΒΙΜ Π.Δ.Μ Υπεύθυνος κ. Δουμπάλης Χρήστος 2385055008 (Ώρες συνεργασίας: 08:00 – 12:00 π.μ.), κ. Τζιώνα Αθανασία τηλ: 6948748068 (Ώρες συνεργασίας: 17:00 – 20:00 μ.μ), Δευτέρα έως Παρασκευή.
Email: kedivim@uowm.gr , atziona@gmail.com
ΚΕΡΑΜΙΚΗ
Το πρόγραμμα έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECTS. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη διδασκαλία κεραμικής με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και τις επικαιροποιημένες σύγχρονες εκδοχές τους με στόχο την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργικής εξέλιξης και ένταξης νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της κεραμικής ώστε να δημιουργηθούν εστίες καινοτομίας και ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι αφενός η διατήρηση, η προστασία και η διάδοση της παραδοσιακής κεραμικής και των αξιών της στην κοινωνία, και αφετέρου η διατήρηση των ιστορικών τεχνικών κεραμικής και των σχεδίων τους ώστε να χρησιμεύσουν τόσο ως γνώση της κληρονομιάς όσο και ως κανάλι καινοτομίας για τις σημερινές δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης με σαφή πολιτιστική βάση και θα γίνει πηγή καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και προώθησης νέων πόρων που θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη της κεραμικής.
Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου κεραμικής , οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτό-απασχολούμενες-οι ή ως επιχείρηση.
Αποτελέσματα:
Ο εκπαιδευόμενος/η μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να:
- Αναπτύσσει τις βασικές αρχές που απαιτούνται για την λειτουργία μιας επιχείρησης που αφορά στην κεραμική.
- Έχει εκπαιδευτεί στην τέχνη της κεραμικής
- Επιλέγει και προμηθεύεται τις πρώτες και βοηθητικές ύλες.
- Επιλέγει το είδος και το σχέδιο του κεραμικού αντικειμένου που θα κατασκευάσει.
- Ασχολείται με την προώθηση των προϊόντων που δημιουργεί.
- Εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Μπορεί να κοστολογήσει σωστά το προϊόν που δημιουργεί.
- Παραδίδει ή διαθέτει το κεραμικό αντικείμενο στην αγορά.
- Χρησιμοποιεί παραδοσιακά σχέδια και μοτίβα για να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα.
- Θα έχει αποκτήσει μια ολιστική γνώση τόσο της εθνικής όσο και της διεθνούς παράδοσης σε σχέση με την κεραμική.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Τόποι Διεξαγωγής Κεραμικής: Κτήριο Δραγάτση, Αρτεμώνας Σίφνου, Νομός Κυκλάδων
Επιδοτούνται:
- Μετακινήσεις και διαμονή ανά ενότητα εργαστηριακού μαθήματος: για μέγιστο έως 4 άτομα ανά δομή από τις μακρινές περιοχές των Π.Ε. όπου βρίσκονται οι δομές οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας για αποστάσεις μεγαλύτερες των 90 χλμ.
- Δεκατιανό και catering (μεσημέρι)
- Τέσσερεις πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα σημεία συναφούς ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
- Η αίτηση για την πιστοποίηση ΕΣΥΔ
Κατηγορίες Εισακτέων
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, που:
- έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους
- είναι απόφοιτοι Γυμνασίου
Και εφόσον εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις κάτωθι περιπτώσεις:
α) απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνες Κεραμικής, όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207)
β) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, συναφούς με τους κλάδους χειροτεχνίας της παρούσας, πανεπιστημιακού τμήματος ή πιστοποιημένης ιδιωτικής σχολής
γ) έχουν επιλεγεί από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, απαρτιζόμενη από μέλη του διδακτικού προσωπικού του ΠΔΜ, κατόπιν υποβολής στην εν λόγω Επιτροπή αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συνοδευόμενης από φάκελο έργων τους (σε περίπτωση μη δυνατότητας απόδειξης ενασχόλησής τους με την κεραμική
δ) είναι κάτοικοι μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων
ε) είναι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την έννοια του ν. 4430/2016 (Α’205) όπως ισχύει.
στ) είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Οι ανωτέρω έξι (6) περιπτώσεις τίθενται διαζευκτικά και κατά σειρά φθίνουσας προτεραιότητας, όσον αφορά την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Προϋποθέσεις Εγγραφής / Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Για την εγγραφή στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης και να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται παρακάτω:
- Φόρμα Αίτησης
- Αντίγραφο Απολυτήριου Γυμνασίου ή Λυκείου ή Αντίγραφο Πτυχίου Ανώτατης Σχολής
- Αντίγραφο Ταυτότητας
- 1 Φωτογραφία
- Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
- Φάκελος Έργου (για την περίπτωση γ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Ψηφιακές αναπαραγωγές 20 προσωπικών έργων εικαστικών ή εφαρμοσμένων τεχνών με έμφαση στην κεραμική. Θα αναγράφεται το υλικό, οι διαστάσεις και ο χρόνος δημιουργίας
- Αποδεδειγμένη Επαγγελματική Εμπειρία / Αυτό-απασχόληση (για την περίπτωση α΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος απασχολείται ή έχει απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνης Κεραμικής, όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207)
- Εντοπιότητα (για την περίπτωση δ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι κάτοικος μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων
- Βεβαίωση Ανεργίας (για την περίπτωση στ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι άνεργη/ος & εγγεγραμμένη/ος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΔΥΠΑ
Αίτηση συμμετοχής: https://kedivim.uowm.gr/course/pilotiko-ekpaideytiko-programma-kedivim-toy-pdm-gia-anaptyxi-dexiotiton-poy-schetizontai-me-ti-cheirotechnia/
- Συνέντευξη
Η συνέντευξη των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή επιτροπή και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με υβριδικό σύστημα, ήτοι και δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως (διαδικτυακά).
Επιμόρφωση
Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τις διαδικασίες της μικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning) που θεωρείται η πλέον κατάλληλη, για τα προγράμματα που παρέχονται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, καθώς περιλαμβάνει:
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (320 ώρες): Η διαδικασία είναι πολύ φιλική για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσης τους με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.\
Εργαστήρια (διά ζώσης) και Project (συνολικά 720 ώρες) στη δομή: Κτήριο Δραγάτση, Αρτεμώνας Σίφνου, Νομός Κυκλάδων.
Η υλοποίηση των Project θα γίνει εντός των εργαστηρίων.
Εγγραφές/Κόστος
Η κατάρτιση διατίθεται δωρεάν και η αίτηση συμμετοχής πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της συμπλήρωσης της φόρμας των αιτήσεων.
Προθεσμία Αιτήσεων
Έως 25 Σεπτεμβρίου 2024
Έναρξη Επιμόρφωσης
Θα ανακοινωθεί
Συνέντευξη
Θα ανακοινωθεί
Με την υποβολή αίτησης συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται ότι το Πρόγραμμα δύναται να μετατεθεί, αναβληθεί, διακοπεί ή επαναληφθεί με τα ίδια ή και άλλο περιεχόμενο χωρίς να μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αξίωση των ενδιαφερομένων.
Επιστημονικοί Συνεργάτες
Την επιστημονική εποπτεία των Προγραμμάτων, έχει ο κ. Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Επιστημονική εποπτεία των Δομών Σίφνου και Θραψανού: κ. Γιάννης Ζιώγας , καθηγητής ΤΕΕΤ /ΠΔΜ, της Δομής Νεστόριου κ. Φίλιππος Καλαμάρας, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ/ΠΔΜ, των Δομών Βλάστης και Βόλου, κ. Θοδωρής Ζυρπιάδης, ΕΕΠ, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ.
Διδάσκοντες/εκπαιδευτές στο πρόγραμμα είναι μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων, ερευνητές κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στα θέματα που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα, καθώς και επαγγελματίες εξειδικευμένοι: κεραμίστες/ κεραμίστριες με μακροχρόνια πείρα στο αντικείμενο.
- Published in Ανακοινώσεις
Ανακοίνωση διαθεσιμότητας γραμματείας
Η Γραμματεία του ΚΕΔΙΒΙΜ Π.Δ.Μ θα είναι κλειστή το διάστημα 02/08/2024 έως 12/08/2024
- Published in Ανακοινώσεις
Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΔΜ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο:
«Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
τηλ. επικοινωνίας: Γραμματεία ΚΕΔΙΒΙΜ Π.Δ.Μ Υπεύθυνος κ. Δουμπάλης Χρήστος 2385055008 (Ώρες συνεργασίας: 08:00 – 12:00 π.μ), κ. Τζιώνα Αθανασία τηλ: 6948748068 (Ώρες συνεργασίας: 17:00 – 20:00 μ.μ), Δευτέρα έως Παρασκευή.
Email kedivim@uowm.gr, atziona@gmail.com
ΥΦΑΝΤΙΚΗ
Το πρόγραμμα έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECTS. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις σε τομείς που αφορούν στην ιστορία της υφαντικής και του υφάσματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή υφασμάτων αλλά και σε τομείς που αφορούν γενικότερα σε θέματα επιχειρηματικότητας και ελέγχου – προώθησης προϊόντων όπως επίσης και σε θέματα παραδοσιακών τεχνικών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο εργαστηριακό μέρος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις διάφορες τεχνικές ύφανσης, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την οικοδόμηση της δικής τους δημιουργικής γλώσσας. Ταυτόχρονα θα διδαχθούν τις τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών και μεθόδους βαφικής ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να δημιουργούν υφάσματα με τη χρήση αργαλειού αλλά και με τις τεχνικές ψηφιακού σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων προκειμένου να δημιουργούν πρωτοπόρα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο.
Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτό-απασχολούμενες-οι ή ως επιχείρηση.
Αποτελέσματα:
Ο εκπαιδευόμενος/η μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να:
- Αναπτύσσει τις βασικές αρχές που απαιτούνται για την λειτουργία μιας επιχείρησης που αφορά στην υφαντική.
- Κάνει την απαιτούμενη προεργασία στον αργαλειό και στο χώρο κατασκευής, πριν την δημιουργία υφαντών.
- Επιλέγει και προμηθεύεται τις πρώτες και βοηθητικές ύλες.
- Επιλέγει το είδος και το σχέδιο του υφάσματος που θα δημιουργήσει .
- Ασχολείται με την προώθηση των προϊόντων που δημιουργεί.
- Εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Μπορεί να κοστολογήσει σωστά το προϊόν που δημιουργεί.
- Παραδίδει ή πουλάει το αντικείμενο στην αγορά.
- Χρησιμοποιεί παραδοσιακά σχέδια και μοτίβα για να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα.
- Θα έχει αποκτήσει μια ολιστική γνώση τόσο της εθνικής όσο και της διεθνούς παράδοσης σε σχέση με την υφαντική.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Τόποι Διεξαγωγής Υφαντικής
- Σουηδικό Σχολείο, Βλάστη, Νομός Κοζάνης
- Κτίριο Ταπητουργίας, Δήμος Νεστόριου
Επιδοτούνται:
- Μετακινήσεις και διαμονή ανά ενότητα εργαστηριακού μαθήματος: για μέγιστο έως 4 άτομα ανά δομή από τις μακρινές περιοχές της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας για αποστάσεις μεγαλύτερες των 90 χλμ.
- Δεκατιανό και catering (μεσημέρι)
- Τέσσερεις πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα σημεία συναφούς ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
- Η αίτηση για την πιστοποίηση ΕΣΥΔ
ΚΕΡΑΜΙΚΗ
Το πρόγραμμα έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1040 ωρών που αντιστοιχούν σε 120 ECTS. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη διδασκαλία κεραμικής με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και τις επικαιροποιημένες σύγχρονες εκδοχές τους με στόχο την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργικής εξέλιξης και ένταξης νέων υλικών και τεχνολογιών στον τομέα της κεραμικής ώστε να δημιουργηθούν εστίες καινοτομίας και ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι αφενός η διατήρηση, η προστασία και η διάδοση της παραδοσιακής κεραμικής και των αξιών της στην κοινωνία, και αφετέρου η διατήρηση των ιστορικών τεχνικών κεραμικής και των σχεδίων τους ώστε να χρησιμεύσουν τόσο ως γνώση της κληρονομιάς όσο και ως κανάλι καινοτομίας για τις σημερινές δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης με σαφή πολιτιστική βάση και θα γίνει πηγή καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και προώθησης νέων πόρων που θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη της κεραμικής.
Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου κεραμικής , οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτό-απασχολούμενες-οι ή ως επιχείρηση.
Αποτελέσματα:
Ο εκπαιδευόμενος/η μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να:
- Αναπτύσσει τις βασικές αρχές που απαιτούνται για την λειτουργία μιας επιχείρησης που αφορά στην κεραμική.
- Έχει εκπαιδευτεί στην τέχνη της κεραμικής
- Επιλέγει και προμηθεύεται τις πρώτες και βοηθητικές ύλες.
- Επιλέγει το είδος και το σχέδιο του κεραμικού αντικειμένου που θα κατασκευάσει.
- Ασχολείται με την προώθηση των προϊόντων που δημιουργεί.
- Εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Μπορεί να κοστολογήσει σωστά το προϊόν που δημιουργεί.
- Παραδίδει ή διαθέτει το κεραμικό αντικείμενο στην αγορά.
- Χρησιμοποιεί παραδοσιακά σχέδια και μοτίβα για να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα.
- Θα έχει αποκτήσει μια ολιστική γνώση τόσο της εθνικής όσο και της διεθνούς παράδοσης σε σχέση με την κεραμική.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Τόποι Διεξαγωγής Κεραμικής
- Σχολή Κεραμικής, Ψαράδες, Δήμος Πρεσπών, Νομός Φλώρινας
- Μουσείο Ανετόπουλου, Μαλάκι, Νομός Βόλου
- Κτήριο Δραγάτση, Αρτεμώνας Σίφνου, Νομός Κυκλάδων
- Μουσείο Κεραμικής, Θραψανός, Δήμος Μινώα-Πεδιάδας, Νομός Ηρακλείου
Επιδοτούνται:
- Μετακινήσεις και διαμονή ανά ενότητα εργαστηριακού μαθήματος: για μέγιστο έως 4 άτομα ανά δομή από τις μακρινές περιοχές των Π.Ε. όπου βρίσκονται οι δομές οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας για αποστάσεις μεγαλύτερες των 90 χλμ.
- Δεκατιανό και catering (μεσημέρι)
- Τέσσερεις πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα σημεία συναφούς ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
- Η αίτηση για την πιστοποίηση ΕΣΥΔ
Κατηγορίες Εισακτέων & για τους 2 Κλάδους
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, που:
- έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους
- είναι απόφοιτοι Γυμνασίου
Και εφόσον εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις κάτωθι περιπτώσεις:
α) απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνες, Υφαντικής και Κεραμικής(αντίστοιχα), όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207)
β) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, συναφούς με τους κλάδους χειροτεχνίας της παρούσας, πανεπιστημιακού τμήματος ή πιστοποιημένης ιδιωτικής σχολής
γ) έχουν επιλεγεί από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, απαρτιζόμενη από μέλη του διδακτικού προσωπικού του ΠΔΜ, κατόπιν υποβολής στην εν λόγω Επιτροπή αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, συνοδευόμενης από φάκελο έργων τους (σε περίπτωση μη δυνατότητας απόδειξης ενασχόλησής τους με την υφαντική / κεραμική
δ) είναι κάτοικοι μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων
ε) είναι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την έννοια του ν. 4430/2016 (Α’205) όπως ισχύει.
στ) είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Οι ανωτέρω έξι (6) περιπτώσεις τίθενται διαζευκτικά και κατά σειρά φθίνουσας προτεραιότητας, όσον αφορά την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Προϋποθέσεις Εγγραφής / Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Για την εγγραφή στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης και να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται παρακάτω:
- Φόρμα Αίτησης
- Αντίγραφο Απολυτήριου Γυμνασίου ή Λυκείου ή Αντίγραφο Πτυχίου Ανώτατης Σχολής
- Αντίγραφο Ταυτότητας
- 1 Φωτογραφία
- Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
- Φάκελος Έργου (για την περίπτωση γ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Ψηφιακές αναπαραγωγές 20 προσωπικών έργων εικαστικών ή εφαρμοσμένων τεχνών με έμφαση στο πεδίο στο οποίο επιθυμεί να συμμετέχει ο υποψήφιος/α: υφαντική ή κεραμική. Θα αναγράφεται το υλικό, οι διαστάσεις και ο χρόνος δημιουργίας
- Αποδεδειγμένη Επαγγελματική Εμπειρία / Αυτό-απασχόληση (για την περίπτωση α΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος απασχολείται ή έχει απασχοληθεί στο παρελθόν ως χειροτέχνης, Υφαντικής και Κεραμικής (αντίστοιχα), όπως αυτό τεκμηριώνεται κατά περίπτωση από την εγγραφή στον σχετικό ΚΑΔ, ή τα σχετικά ένσημα, ή την κατοχή βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας, κατά τα οριζόμενα είτε στην παρ.3 του άρθρου 45 του ν. 4497/2017 (Α’171), είτε στην παρ.1 του άρθρου 8 του ν. 4849/2021 (Α’207)
- Εντοπιότητα (για την περίπτωση δ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι κάτοικος μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών ή μικρών νησιωτικών δήμων
- Βεβαίωση Ανεργίας (για την περίπτωση στ΄ στις Κατηγορίες Εισακτέων): Επισυνάπτεται μόνο στην περίπτωση που κάποια/ος είναι άνεργη/ος & εγγεγραμμένη/ος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΔΥΠΑ
2. Συνέντευξη
Η συνέντευξη των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή επιτροπή και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με υβριδικό σύστημα, ήτοι και δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως (διαδικτυακά).
Επιμόρφωση
Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τις διαδικασίες της μικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning) που θεωρείται η πλέον κατάλληλη, για τα προγράμματα που παρέχονται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, καθώς περιλαμβάνει:
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (320 ώρες): Η διαδικασία είναι πολύ φιλική για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσης τους με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.\
Εργαστήρια (διά ζώσης) και Project (συνολικά 720 ώρες) στις παρακάτω δομές:
ΥΦΑΝΤΙΚΗ
- Σουηδικό Σχολείο, Βλάστη, Νομός Κοζάνης
- Κτίριο Ταπητουργίας, Δήμος Νεστόριου
ΚΕΡΑΜΙΚΗ
- Σχολή Κεραμικής, Ψαράδες, Δήμος Πρεσπών, Νομός Φλώρινας
- Μουσείο Ανετόπουλου, Μαλάκι, Νομός Βόλου
- Λαογραφικό Μουσείο, Αρτεμώνας Σίφνου, Νομός Κυκλάδων
- Μουσείο Κεραμικής, Θραψανός, Δήμος Μινώα-Πεδιάδας, Νομός Ηρακλείου
Η υλοποίηση των Project θα γίνει εντός των εργαστηρίων.
Εγγραφές/Κόστος
Η κατάρτιση στους τομείς της Υφαντικής και της Κεραμικής διατίθεται δωρεάν και η αίτηση συμμετοχής πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της συμπλήρωσης της φόρμας των αιτήσεων στο σύνδεσμο https://miskedivim.uowm.gr/craftskills/register/ .
Προθεσμία Αιτήσεων
Έως 10 Σεπτεμβρίου 2024
Έναρξη Επιμόρφωσης
20 Σεπτεμβρίου 2024
Συνέντευξη
Θα ανακοινωθεί
Με την υποβολή αίτησης συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται ότι το Πρόγραμμα δύναται να μετατεθεί, αναβληθεί, διακοπεί ή επαναληφθεί με τα ίδια ή και άλλο περιεχόμενο χωρίς να μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αξίωση των ενδιαφερομένων.
Επιστημονικοί Συνεργάτες
Την επιστημονική εποπτεία των Προγραμμάτων, έχει ο κ. Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Επιστημονική εποπτεία των Δομών Σίφνου και Θραψανού: κ. Γιάννης Ζιώγας , καθηγητής ΤΕΕΤ /ΠΔΜ, της Δομής Νεστόριου κ. Φίλιππος Καλαμάρας, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ/ΠΔΜ, των Δομών Βλάστης και Βόλου, κ. Θοδωρής Ζυρπιάδης, ΕΕΠ, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ.
Διδάσκοντες/εκπαιδευτές στο πρόγραμμα είναι μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων, ερευνητές κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος με εξειδίκευση στα θέματα που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα, καθώς και επαγγελματίες εξειδικευμένοι: υφαντές/υφάντριες, κεραμίστες/ κεραμίστριες με μακροχρόνια πείρα στο αντικείμενο.
Σχετικά Αρχεία
- Published in Ανακοινώσεις
Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας | Ετήσια πιστοποίηση ‘ISO 21001:2018’
Η ετήσια επιθεώρηση Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την επαναπιστοποίηση ‘ISO 21001:2018’ πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2024 με επιτυχία. Εγκρίθηκε, χωρίς καμία αρνητική αξιολόγηση μη συμμόρφωσης, η ετήσια πιστοποίηση με το διεθνές πρότυπο ‘ISO 21001:2018’ (CertificateNo. GR.24.0153.00.TMS), από την ‘CertiW’.
Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία επιθεώρησης, καταγραφής της οργάνωσης, των πρακτικών και διαδικασιών που ακολουθούνται από το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΠΔΜ, διασφαλίστηκε ότι η λειτουργία του Οργανισμού είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις απαιτήσεις του προτύπου πιστοποίησης. Ελέγχθηκε το Σύστημα Διαχείρισης Εκπαιδευτικών Οργανισμών (Σ.Δ.Ε.Ο.), που εφαρμόζει το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και διασφαλίζεται η ικανότητα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να υποστηρίζει την απόκτηση και ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της διδασκαλίας, της κατάρτισης ή της έρευνας.
Η πιστοποίηση ‘ISO 21001’ επικεντρώνεται στη διασφάλιση ποιότητας του Οργανισμού, στην επιτυχία της μάθησης, στην επαγγελματική διαχείριση του προσωπικού και στη βιώσιμη διαχείριση της γνώσης. Η πιστοποίηση προσφέρει,επίσης, υποστήριξη στη βελτιστοποίηση και σταθεροποίηση των διαδικασιών ενός ελέγχου. Περαιτέρω οφέλη του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου είναι: η ανάπτυξη διαδικασιών παροχής υπηρεσιών και προσφορά υπηρεσιών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευομένων, η αύξηση της ασφάλειας των προϊόντων και μείωση του κινδύνου ευθύνης για τα προϊόντα, η βοήθεια στη σύλληψη νέων επιχειρηματικών ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων, η πρόσβαση σε νέες αγορές, νέες γνώσεις και νέες συνεργασίες, η διεθνής συγκρισιμότητα των συστημάτων διαχείρισης διαφορετικών παρόχων στον κλάδο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Published in Ανακοινώσεις
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο Συνέδριο “EduTech Summit & Expo”
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο Συνέδριο της “EduTech Summit & Expo” (https://www.edutechexpo.gr/to-synedrio), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 01 και 02 Ιουνίου 2024. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κ. Μενέλαος Τζιφόπουλος, σε συνεργασία με την Αντιπρύτανι Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας και Πρόεδρο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., καθηγήτρια κ. Ελένη Γρίβα και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητή κ. Παντελή Αγγελίδη, παρουσίασε στη συνεδρία “Online learning for life”, την εισήγηση με θέμα: “Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δίνει δύναμη στο μέλλον…: Αναβάθμιση και ανανέωση πράσινων, ψηφιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσα από το παράδειγμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.”. Μέσω της εισήγησης δόθηκαν σημαντικά στοιχεία για τον δυναμικό ρόλο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας ως στρατηγικού εταίρου στη μετά-λιγνίτη εποχή, την εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η σημαντική συμβολή του ΠΔΜ συνδέθηκε με τα καινοτόμα και πολυάριθμα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης που προσφέρει το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου σε θέματα κυκλικής οικονομίας, πράσινης ανάπτυξης και μετάβασης και ψηφιακών τεχνολογιών στη λογική της ισχυροποίησης και ανανέωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Published in Ανακοινώσεις
Ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού προγράμματος, με τίτλο «Κατάρτιση-Συμβουλευτική και καθοδήγηση για την επιχειρηματικότητα και την κυκλική ανάπτυξη στον τουρισμό
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Κατάρτιση –Συμβουλευτική και καθοδήγηση για την επιχειρηματικότητα και την κυκλική ανάπτυξη στον τουρισμό, διάρκειας 80 ωρών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε διαδικτυακά από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, φορέα υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Ecotours και το παρακολούθησαν στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και συναφών δραστηριοτήτων.
Η κατάρτιση των επιχειρηματιών εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες που ορίστηκαν από το πρόγραμμα και αφορούσαν τα εξής θεματικά/γνωστικά αντικείμενα: Επιχειρηματική Ανάπτυξη (Business Development), Ψηφιοποίηση τω υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων (Digitalization) και Βιώσιμο (Sustainable) Branding.
Βασική επιδίωξη και στόχος του προγράμματος κατάρτισης ήταν η παροχή γνώσεων σε θέματα επιχειρησιακής οργάνωσης όπως η διαχείριση σύγχρονων μεθόδων οικονομικής ανάλυσης, η χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων καθημερινής λειτουργίας και προβολής μιας επιχείρησης, το βιώσιμο branding σε συνδυασμό με δράσεις θετικού περιβαλλοντικού πρόσημου αλλά και η παροχή εξατομικευμένων συμβουλών και καθοδήγησης, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να βελτιώσουν το γνωστικό τους αντικείμενο και να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.
Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, απολογιστική συνάντηση μεταξύ του Επιστημονικά Υπευθύνου του Έργου, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή κ. Γεωργίου Ιορδανίδη και των ακαδημαϊκών υπευθύνων των βασικών ενοτήτων κατάρτισης καθηγητών και καθηγητριών του Ιδρύματος κ. Σταματίου Κώντσα, κ. Στέλλας Δεσπούδη, κ. Ιωάννη Σινάτκα και κ. Ασπασίας Βλάχβεη με την κ. Βασιλική Βάντα, projectmanager και κ. Λιάνα Παπατέρπου, υπεύθυνη επικοινωνίας & δημοσιότητας του προγράμματος, στελέχη της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος της συνάντησης ήταν να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα αποτελέσματα της κατάρτισης, να αξιολογηθούν τυχόν αδυναμίες και να αναδειχθούν τα αποτελέσματα και οι εντυπώσεις των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, όπως προέκυψαν από τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου αξιολόγησης αλλά και των δια ζώσης επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις.Επιβεβαιώθηκε, επίσης, το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των στελεχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των στελεχών της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα και άλλων μελλοντικών συνεργασιών στον τομέα της κατάρτισηςστελεχών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Συνοψίζοντας, τίθεται ως τίτλος του προγράμματος αυτού αλλά και ως κίνητρο για τις επόμενες δράσεις το απόσπασμα λόγου στελέχους επιχείρησης που ήταν αποδέκτης του προγράμματος κατάρτισης:«…εάν είχα παρακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου λίγα χρόνια πριν, τότε είναι σίγουρο ότι θα είχα αποφύγει πολλά λάθη και αστοχίες…».
- Published in Ανακοινώσεις