Τo παρόν πρόγραμμα Δία Βίου Μάθησης απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες μαθητευόμενους (αποφοίτους δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) που θα ήθελαν να εκπαιδευτούν στην παραγωγή και εμπορία του οίνου. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες οινοποιούς που θα ήθελαν να εκσυγχρονίσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην οινοτεχνία, στην εμπορία του οινικού προϊόντος και γενικά να εμβαθύνουν στην όλη παραγωγική διαδικασία.
Το συγκεκριμένο Δια Βίου Πρόγραμμα, φιλοδοξεί να αναπτύξει στη θεωρία βασικές γνώσεις παραγωγής και εμπορίας του κρασιού και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει και να εκσυγχρονίσει υπάρχουσες γνώσεις οινοτεχνίας και προώθησης οινικών προϊόντων των συμμετεχόντων.
Το παρόν εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης αποσκοπεί στην απόκτηση βασικών γνώσεων σε θέματα παραγωγής και ποιότητας σταφυλιού, οινοτεχνίας, γευσιγνωσίας και marketing του κρασιού και διεύρυνση υπαρχόντων γνώσεων στα προαναφερόμενα πεδία. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις βασικές οινοποιητικές τεχνικές και κατεργασίες του κρασιού, στις κατάλληλες μεθόδους συντήρησης του κρασιού, προκειμένου να διατηρήσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, στις μεθόδους οργανοληπτικής αξιολόγησης (γευσιγνωσία) των ποιοτικών παραμέτρων του κρασιού. Επιδιώκεται, επιπρόσθετα, να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώσεις στις βασικές αρχές του οινικού μάρκετινγκ, εστιάζοντας σε τρόπους με τους οποίους ένα οινοποιείο μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα του και να επικοινωνήσει εποικοδομητικά την εταιρική εικόνα του.
Προσδοκώµενα Αποτελέσµατα:
Η εμπειρία που θα προκύψει από την κατάρτιση αυτή θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να είναι ικανοί να παρακολουθήσουν καλύτερα τα φαινόμενα της αλκοολικής ζύμωσης και των άλλων διεργασιών που εμπλέκονται στην παραγωγή οίνου και να περιορίσουν με τον τρόπο αυτό τυχόν αστοχίες στο τελικό προϊόν. Να μπορούν, επίσης, να προσδιορίζουν και να αξιολογούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού και για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητά του, η οποία θα είναι σε θέση να επιτρέψει την ορθή προώθησή του στην αγορά. Η παρουσίαση της συγκεκριμένης μορφής εναλλακτικού τουρισμού, του οινοτουρισμού, θα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους πληροφορίες και γνώσεις που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Οινοτουρισμού στο πλαίσιο των δικών τους επαγγελματικών ή γενικότερων ενδιαφερόντων.
Πιστοποιητικό – Μονάδες (ECVET): 12,5