Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου(Wordpress)

Ημερομηνίες

Έναρξη:

15/03/2023

Λήξη:

30/04/2023

Διάρκεια:

80 ώρες

Εκπαίδευση

Υβριδικά

Κόστος

Κόστος:

0 €

Εκπτωτικές Πολιτικές:

OXI

Αιτήσεις εώς:

Πληροφορίες

Εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στην κατάρτιση των εργαζομένων στα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου και ειδικότερα στην κατάρτιση του πιο διαδεδομένου από αυτά του  WordPress.

Η κατάρτιση αφορά στην Εγκατάσταση, την παρουσίαση του περιβάλλοντος του WordPress, τη δημιουργία ολοκληρωμένης ιστοσελίδας, με καταχώριση άρθρων, δημιουργία κατηγοριών, χρήση κατάλληλων θεμάτων και πρόσθετων, δημιουργίας φορμών, διαχείριση της ασφάλειας και βελτιστοποίηση μέχρι τη δημιουργία eshop, ειδησεογραφικού site κλπ.

Αναμένεται η δυνατότητα από μέρους των καταρτιζομένων η αυτόνομη δημιουργία, προώθηση, παρακολούθηση και διαχείριση site.

Τις δυνατότητες αυτές θα τις αποδείξουν με την ανάπτυξη ατομικού project κατά τη διάρκεια της κατάρτισης αλλά και με την τελική τους πιστοποίηση από τρίτο φορέα πιστοποίησης.

Το WordPress είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό, ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (ΣΔΠ ή CMS),το οποίο διατίθεται δωρεάν και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα (website), ένα ιστολόγιο (blog), ένα portfolio για επαγγελματική ή προσωπική χρήση ή ακόμα και ένα e-shop.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους καταρτιζόμενους να μάθουν τα πάντα σχετικά με το WordPress, την πλέον δημοφιλή και ανερχόμενη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων, blogs και e-Shops.

Το WordPress υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα ως προς το διαχειριστικό περιβάλλον, και  πολύ μεγάλη κοινότητα υποστήριξης. Τα χιλιάδες templates, τα Plugins που έχουν αναπτυχθεί για το WordPress, η ευκολία στη διαχείριση αλλά πλεονεκτήματα όπως η ταχύτητα φόρτωσης, SEO κλπ το κατατάσσουν πλέον σαν την Νο 1 επιλογή των χρηστών – ανάμεσα σε άλλα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου – για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, blog ή ακόμα και ενός e-shop.

Το πρόγραμμα παρέχει τη γνώση για να κατασκευάζετε ιστοσελίδες ή blog βασισμένες στην πλατφόρμα WordPress για να δημοσιεύετε και να διαχειρίζεστε περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες ή ότι άλλο θέλετε να προβάλετε για την επιχείρησή σας ή για προσωπική χρήση (προώθηση μαθημάτων και υπηρεσιών κάθε είδους, σκέψεων, δημιουργία βιογραφικού και portfolio εργασιών κλπ).

 

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση και ενδιαφέρονται για την διαδικτυακή προσωπική παρουσία τους ή την προβολή της επιχείρησής τους.

Η ζήτηση στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι μεγάλη και οι παγκόσμιες στατιστικές χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου θετικές.

Η επιλογή καταρτιζομένων ακολουθεί τις προδιαγραφές του φορέα χρηματοδότησης (ΔΥΠΑ)

Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8

Ανάλυση Διδακτικών Ενοτήτων :

Ο σκοπός είναι να ενημερώσει τον καταρτιζόμενο για τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, με στόχο να τον πείσει για την επιλογή του WordPress.

Στη συνέχεια τον ξεναγεί στο περιβάλλον εργασίας του WordPress.


Ωρες Διδασκαλίας: 4


 1. Γρήγορη επισκόπηση στα βασικά του WordPress, στην φιλοξενία Web, στα ονόματα τομέων και στον σχεδιασμό ιστοθέσεων.
 2. Εισαγωγή στο WordPress, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε στα γρήγορα μια ποιοτική ιστοθέση.
 3. Επίσης αποσκοπεί στη διάκριση μεταξύ των δύο εκδόσεων του WordPress: φιλοξενούμενο WordPress.com και WordPress αυτόνομης φιλοξενίας.

Ωρες Διδασκαλίας: 8


 • Εγκατάσταση του WordPress
 • Σύνδεση στο WordPress
 • Δημιουργία Προφίλ Λήψη Βοήθειας και Αποσύνδεση από το WordPress
 • Δημιουργία Ιστότοπου με το WordPress.com
 • Ενεργοποίηση και Διαμόρφωση Λογαριασμού και Σύνδεση στο WordPress.com
 • Λήψη Βοήθειας και Επικύρωση Ιστότοπου
 • Αποσύνδεση από το WordPress.com
 • να είναι αποτελεσματικότερη η διαχείριση του ιστότοπου.
 • να γίνονται αποδεκτές μόνο οι επιθυμητές ειδοποιήσεις και να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες.
 • να μάθουν πώς να προσαρμόζουν την δομή του ιστότοπου
 • πώς να μοιράζονται επιλογές, ιδιωτικότητα και άλλα.

Ωρες Διδασκαλίας: 8


Τα widgets του WordPress επιτρέπουν να προστίθεται περιεχόμενο στις πλαϊνές γραμμές της ιστοθέσης σας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται τα widgets για την εμφάνιση πληροφοριών της επιχείρησης, λεπτομέρειες επαφής, κατηγορίες ιστολογίου, τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις , συνδέσεις ή κουμπιά, στις τροφοδοσίες της ιστοθέσης ή σε εξωτερικές ιστοθέσεις, τα πιο πρόσφατα τιτιβίσματα του Twitter, εικόνες, διαφημίσεις και πολλά άλλα.

Το WordPress παρέχει την επιλογή να εμφανίζονται συνδέσεις στην πλαϊνή σας γραμμή, που περιλαμβάνουν εσωτερικές και εξωτερικές συνδέσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blogroll με αγαπημένες ιστοθέσεις ή να κάνετε συνδέσεις προς τα δημοσιευμένα άρθρα μέσα σε άλλες ιστοθέσεις, προς τους τρέχοντες πελάτες ή έργα  ή ακόμη και προς συγκεκριμένες σελίδες ή αναρτήσεις του ιστότοπου.

Τα πρόσθετα (plugins) επιτρέπουν την επέκταση της ισχύος του WordPress αυτόνομης φιλοξενίας με πρόσθετη λειτουργικότητα. Το όφελος της χρήσης προσθέτων είναι ότι επιλέγεται μόνο η επιθυμητή λειτουργικότητα, χωρίς να επιβαρύνεται ο ιστότοπος με περιττά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα,  να εκτελούνται αυτοματοποιημένες δημιουργίες αντιγράφων ασφαλείας, να ελέγχεται η ενοχλητική αλληλογραφία (spam), να εμφανίζονται μηχανισμοί κύλισης περιεχομένου, να  βελτιώνεται η απόδοση της μηχανής αναζήτησης (SEO) στον ιστότοπο, να συνδέεται με ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, σαν το Facebook και το Twitter κλπ.


Ωρες Διδασκαλίας: 8


Δημιουργία, Προσαρμογή και Διαχείριση Μενού


Ωρες Διδασκαλίας: 4


Προσθήκη, Παραμετροποίηση,  Αναδιάταξη  και Αφαίρεση Widget


Ωρες Διδασκαλίας: 8


Επικοινωνία:

Mαρκόπουλος Λάζαρος

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Δ.Μ
lmarkopouloss@uowm.gr

Επικοινωνία:

Σινάτκας Ιωάννης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας br> isinatkas@uowm.gr

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπλήρωσε την Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα ή κάνε εγγραφή με το email σου στο Newsletter , για να μαθαίνεις νέα του προγράμματος και του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Μ.

Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Λογοκλοπή

 1. Για τα πνευματικά δικαιώματα:
  1. Η αναπαραγωγή ολόκληρου ή τμημάτων πνευματικών έργων τρίτων προσώπων (βιβλίων, άρθρων, εργασιών, έργων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών κ.λπ.), καθώς και η μετάφραση, η διασκευή, η παραποίηση ή απομίμησή τους, χωρίς την άδεια του δημιουργού τους, απαγορεύεται από το νόμο, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία αυτή γίνεται (έντυπη, ηλεκτρονική, φωτογραφική, κλπ.) και συνιστά αστικό και ποινικό αδίκημα, συνάμα δε και σοβαρή πειθαρχική παράβαση.
  2. Κάθε δημιουργός ή συνδημιουργός έργου δικαιούται να αναφέρεται και να αναγνωρίζεται ως τέτοιος, απολαμβάνοντας και τα τυχόν περιουσιακά δικαιώματα που απορρέουν από το έργο.
  3. Η παράλειψη της αναφοράς της πνευματικής εισφοράς τρίτων προσώπων σε δημοσιευμένο έργο ή, αντίθετα, η συμπερίληψη προσώπου ως δημιουργού ή συνδημιουργού σε έργο, στο οποίο δεν εισέφερε προσωπικό δημιουργικό έργο, συνιστούν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και μπορούν να έχουν και άλλες νομικές συνέπειες. Σε περίπτωση έργου που είναι αποτέλεσμα της πραγματικής δημιουργικής συνεισφοράς περισσοτέρων προσώπων, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να αναφέρονται όλα ως συνδημιουργοί του έργου κατά τη σειρά της σπουδαιότητας της συμβολής τους.
  4. Η εκμετάλλευση των περιουσιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από δικαιώματα βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας από τον δημιουργό ή τον εφευρέτη μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, προκειμένου, ιδίως, για έργα που παρήχθησαν με τα μέσα ή τη χρηματοδότηση του Π.Δ.Μ. ή άλλου φορέα.
  5. Για τη ρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ερευνητικών έργων τα οποία εκπονούνται στο Π.Δ.Μ., πρέπει να υπογράφονται με την έναρξη των έργων αυτών σαφείς συμβάσεις ή πρωτόκολλα ανάμεσα στο Π.Δ.Μ. ή τον χρηματοδότη του έργου, τον υπεύθυνο του έργου και όλων των μελών της ερευνητικής ομάδας.
  6. Το Π.Δ.Μ. αποκτά δικαίωμα επί των αποτελεσμάτων της έρευνας, εφόσον αυτή διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του ή χρηματοδοτείται από αυτό ή γίνεται με τη χρήση του ονόματός του. Εάν το αποτέλεσμα της έρευνας αποδώσει οικονομικά οφέλη, οι ερευνητές οφείλουν να το γνωστοποιούν εγγράφως στο Ίδρυμα και να συνάπτουν από κοινού σύμβαση εκμετάλλευσης.
 2. Για τα θέματα λογοκλοπής:
  1. Η λογοκλοπή ή η ευθεία παραβίαση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πλέγμα των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, ιδιαίτερα όταν διαπράττεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και απαντάται σε έργα που εμφανίζονται ως πρωτότυπα έργα του συγγραφέα τους.
  2. Εφαρμόζοντας στην πράξη τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή χάρτα του ερευνητή και σε συνάφεια με την επαγγελματική ευθύνη των διδασκόντων για την πρόληψη της λογοκλοπής (plagiarism), το Π.Δ.Μ. παρέχει στους καθηγητές και το λοιπό διδακτικό προσωπικό τη δυνατότητα ελέγχου των εργασιών με ανάλογο λογισμικό (turnitin, http://turnitin.com/).
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας δια μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης θα προβεί στην επεξεργασία, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στα δικαιολογητικά συμμετοχής των ενδιαφερομένων στην παρούσα πρόσκληση με σκοπό την  επιλογή τους και τη συμμετοχή τους στο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Νομική βάση για την επεξεργασία αποτελεί η παράγραφος 1 στοιχείο ε του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και το άρθρο 5 του ν. 4624/2019 (εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας). Τα προσωπικά δεδομένα θα διαβιβάζονται κατά περίπτωση νομίμως σε συνεργαζόμενους φορείς (ενδεικτικά Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), καθώς και στις αρμόδιες για την διαχείριση και έλεγχο των Κέντρων Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα τους, διόρθωσης ανακριβών ή συμπλήρωσης ελλιπών δεδομένων, διαγραφής των δεδομένων αν δεν είναι πλέον απαραίτητα σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν ή υποβλήθηκαν κατ' άλλο τρόπο σε επεξεργασία ή αν αντιτίθενται στην επεξεργασία εφόσον δεν υπάρχουν επιτακτικοί και νόμιμοι λόγοι για την επεξεργασία, και περιορισμού της επεξεργασίας. Για κάθε ζήτημα σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, επικοινωνώντας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dpo@uowm.gr. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θεωρεί ότι θίγεται κατά οποιονδήποτε τρόπο η προστασία των προσωπικών του δεδομένων, μπορεί να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr).
TOP
Μετάβαση στο περιεχόμενο