Αποφοίτους ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και σε άλλα ενδιαφερόμενα άτομα που κατέχουν τουλάχιστον πτυχίο επιπέδου 5 σε σχετικούς κλάδους ή / και προσωπικό ΜμΕ που ασχολείται με ενεργειακά θέματα. Επίσης και σε ειδικούς στην ενέργεια, όπως Μηχανικούς, τελειόφοιτους Τμημάτων Μηχανικών κλπ.
Είναι γνωστό ότι η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί απαραίτητο συστατικό των ενεργειακών συστημάτων κατά τη μετατροπή τους σε συστήματα χωρίς άνθρακα. Αναμένεται μεγάλη αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και στη χώρα μας, με μεγάλο αριθμό αιτήσεων να έχει ήδη κατατεθεί (τάξης GW αποθηκευτικής ισχύος).
Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και κατάρτιση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και της περιοχής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις τις αγοράς εργασίας.
Ανάλογο πρόγραμμα κατάρτισης έχει διεξάγει η ομάδα έργου και μέσω του συνδέσμου βιομηχανιών Κύπρου το 2019-2020.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση των βασικών εννοιών σχετικά με την αποθήκευση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και στην απόκτηση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας σχετικά με την επιλογή, διαστασιολόγηση και ανάλυση συστημάτων αποθήκευσης σε διαφορετικής κλίμακας εφαρμογές. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει βασικές νομοθετικές απαιτήσεις και ανάλυση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μηχανικών και διαχειριστών ενέργειας, αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των τεχνολογιών και διαθέσιμων λύσεων για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσα από αναλύσεις μελετών περίπτωσης (case studies) και με τη χρησιμοποίηση κατάλληλων λογισμικών εργαλείων θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις στην πρακτική εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι:
i. Περιγραφή της Ομάδας-Στόχου
Το πρόγραμμα σχετίζεται με τις τεχνολογίες Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας. Θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες εφαρμογής τους τόσο ως διανεμημένα στοιχεία ενεργειακής διαχείρισης όσο και ως κεντρικές μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα, ως μονάδες διανεμημένης αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν εργαλεία διαστασιολόγησης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις Χαμηλής Τάσης με σκοπό την κατανόηση της συνεισφοράς αυτών των μονάδων στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας τους. Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των συμμετεχόντων για όλες τις σύγχρονες τάσεις γύρω από τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η παρουσίαση των διαφόρων λύσεων που προσφέρονται για εμπορική εφαρμογή τους και φυσικά η κατανόηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους σε θέματα διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες επικουρικών υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στο νέο περιβάλλον απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως ομάδες στόχοι μπορούν να θεωρηθούν α) οι νυν και πρώην εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας που αναμένεται να αντιμετωπίσουν μείωση της απασχόλησης λόγω της απολιγνιτοποίησης, β) απόφοιτοι ΑΕΙ σε συναφή αντικείμενα που θέλουν να καταρτιστούν σε ένα επίκαιρο και ραγδαία αναπτυσσόμενο αντικείμενο.
ii. Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Η αξιολόγηση των καταρτιζομένων προβλέπεται ότι θα γίνει με:
1. Εκπόνηση μελέτης
2. Εξέταση σε ερωτήσεις κατανόησης
iii. Προαπαιτούμενες γνώσεις – προσόντα- εφόδια
Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8
Σε αυτή την ενότητα θα γίνει περιγραφή των συστημάτων αποθήκευσης, οι βασικές εφαρμογές τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν και τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους.
Οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία και τις ανάγκες που υπάρχουν για την σωστή διαστασιολόγηση συστήματος αποθήκευσης Ενέργειας. Θα γίνει ανάλυση στα επιμέρους σημεία προσοχής και ενδιαφέροντος:
Για την καλύτερη και πληρέστερη ανάλυση θα παρουσιαστεί και αναλυθεί ειδικό λογισμικό πρόγραμμα.
Εφαρμογές για ιδιοκατανάλωση σε οικιακές και Βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Με την βοήθεια ειδικών λογισμικών, θα παρουσιαστούν συστήματα και λύσεις με χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε Φ/Β εγκαταστάσεις για:
Θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής παρουσίαση εξειδικευμένων λογισμικών για τον υπολογισμό και την χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές ΑΠΕ:
Θα γίνουν Παραδείγματα – Εφαρμογές και στην συνέχεια οι σπουδαστές θα χωριστούν σε ομάδες και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, θα υλοποιήσουν παραδείγματα για την εφαρμογή των ανωτέρω
Άλλες Μορφές Αποθήκευσης Ενέργειας, Μικροδίκτυα και έξυπνα δίκτυα