Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ενεργειακούς διαχειριστές ή γενικά στελέχη ΜμΕ που ασχολούνται με την παρακολούθηση της ενέργειας. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε άλλα ενδιαφερόμενα άτομα που κατέχουν τουλάχιστον πτυχίο επιπέδου 5 σε σχετικούς κλάδους ή / και προσωπικό ΜμΕ που ασχολείται με ενεργειακά θέματα, όπως ελεγκτές, σύμβουλοι εργαζόμενοι σε ESCO κλπ. Επίσης και σε ειδικούς στην ενέργεια, όπως Μηχανικούς, τελειόφοιτους Τμημάτων Μηχανικών κλπ.
Αν και υπάρχουν πολλά ΕΠ σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στις περισσότερες χώρες, αυτά είναι κυρίως προσανατολισμένα στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων και στα κτίρια NZEB. Τα προγράμματα αυτά δεν είναι συνήθως ελκυστικά για τους ενεργειακούς διαχειριστές, καθώς οι απαιτήσεις και παρεμβάσεις στις παραγωγικές επιχειρήσεις είναι τελείως διαφορετικές. Παράλληλα οι Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αναγνωρίζουν την έλλειψη σχετικού κανονιστικού πλαισίου για τις ΜμΕ και ενθαρρύνουν την προώθηση σχετικών ρυθμίσεων αλλά κι την εκπόνηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενημέρωση των ΜμΕ και την κατάρτιση των στελεχών τους και των ενεργειακών ελεγκτών.
Συνεπώς το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας στις ΜμΕ.
Aύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ενεργειακών διαχειριστών αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την ενεργειακή συμπεριφορά σε επιχειρήσεις, ως ενεργειακοί ελεγκτές κλπ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σε στενή σχέση με τις ενεργειακές έρευνες και τα τεχνικά δεδομένα. Με ποσοτική ανάλυση αναδεικνύονται οι καλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και με τη χρήση οικονομικών εργαλείων επιλέγονται οι βέλτιστες από την πλευρά του κόστους- αποτελέσματος. Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζει την εφαρμογή των γνώσεων σε ειδικά εργαλεία ποσοτικής παρακολούθησης και αποτίμησης που διατίθενται στην δικτυακή πλατφόρμα του έργου, αλλά και σε πρακτικές δράσεις σε ΜμΕ που θα συμμετέχουν στο έργο.
Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ενεργειακών διαχειριστών αλλά και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την ενεργειακή συμπεριφορά σε επιχειρήσεις, ως ενεργειακοί ελεγκτές κλπ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ. Ο στρατηγικός στόχος είναι να ενισχυθούν και να επικαιροποιηθούν οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν ισχύουν οι θεσμοθετημένες οδηγίες για την ενεργειακή διαχείριση.
Η επιλογή των εκπαιδευομένων θα γίνει μετά από δημόσια πρόσκληση με βάση μοριοδότηση μεταξύ των ενδιαφερομένων, που θα βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια, με βάση τους σχετικούς συντελεστές βαρύτητας:
Πιστοποιητικό – Μονάδες: 5 ECTS / EQF-6
Να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές και τη
νομιθεσία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και διαχείριση στους τομείς των ΜμΕ,
της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.
Να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στην ενεργειακή συμπεριφορά των συστημάτων, στις
τεχικές βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, στις τεχνικές της ενεργειακής
διαχείρισης και στην μέτρηση-παρακολούθηση-επαλήθευσητψν ενεργειακών
αναγκών.
Να περιγράψει στον εκπαιδευόμενο τα πραγματικα πρότυπα και
προδιαγραφές των ενεργειακών ελέγχων και της ενεργειακής διαχείρισης στην
Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές ενεργειακών ελέγχων σε διαφορετικούς κλάδους
(αστικός, υπηρεσιών, βιομηχανίας), συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών
στοιχείων για την αξιολόγηση της ενέργειας και της εξοικονόμησής της.
Να εισάγει στον εκπαιδευόμενο προηγμένα και αποτελεσματικά εργαλεία,
τεχνικές και έννοιες για την Παρακολούθηση και Στόχευση (M&T ) και Μέτρηση και
Επαλήθευση (M&V), σύμφωνα με το Διεθνές Πρωτόκολλο Μέτρησης και
Επαλήθευσης Επιδόσεων (IPMVP), για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες
πηγές.
Να εισάγει τον εκπαιδευόμενο σε βασικές έννοιες, χρηματοδοτικούς
μηχανισμούς και εργαλεία οικονομοτεχνικής αξιολόγησης για την επιλογή της
βέλτιστης οικονομικά λύσης, σχετικά με επενδύσεις σε ενεργειακά έργα.
Η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν διδαχθεί στις προηγούμενες ενότητες σε
πραγματικές συνθήκες, στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων των οποίων τεχνικό
προσωπικό και προσωπικό λήψης αποφάσεων παρακολούθησε τα μαθήματα.