Κατά προτεραιότητα σε απόφοιτους γεωπονικής κατεύθυνσης. Δεκτοί επίσης γίνονται οι γνώστες πληροφορικής και αυτοματισμών, οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα και νέοι που ενδιαφέρονται για την εκσυγχρονισμένη αγροτική παραγωγή.
Στην ενημέρωση-κατάρτιση στις σύγχρονες, καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζονται παγκοσμίως πάνω στην αγροτική παραγωγή και μπορούν να έχουν εφαρμογή και στον Ελληνικό αγροτικό κλάδο
Η ενημέρωση-κατάρτιση των εν δυνάμει αγροτών ή των ήδη απασχολούμενων στον αγροτικό κλάδο για νέες μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Στόχος είναι οι καταρτιζόμενοι να εκπαιδευτούν και να υιοθετήσουν τις νέες αυτές μεθόδους και πρακτικές, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ποιότητα των προϊόντων τους, να περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες και να προστατέψουν το περιβάλλον.
Η Έξυπνη Γεωργία αντιπροσωπεύει την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη γεωργία, που οδηγεί σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως τρίτη Πράσινη Επανάσταση. Μετά τις επαναστάσεις αναπαραγωγής των φυτών και της γενετικής, αυτή η τρίτη Πράσινη Επανάσταση αρχίζει και επιβάλλεται στο γεωργικό κόσμο με βάση τη συνδυασμένη εφαρμογή των λύσεων Τ.Π.Ε. όπως ο εξοπλισμός ακριβείας, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet-of-Things ή IoT), οι αισθητήρες και ενεργοποιητές, τα συστήματα γεωεντοπισμού, τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ρομποτική, κ.λ.π. Η Έξυπνη Γεωργία έχει πραγματική δυνατότητα να δώσει πιο παραγωγική και βιώσιμη γεωργική παραγωγή, η οποία θα βασίζεται σε μια προσέγγιση πιο ακριβούς και αποδοτικής χρήσης των πόρων. Ωστόσο, ενώ στις ΗΠΑ το 20-80% των γεωργών χρησιμοποιούν κάποιο είδος Τεχνολογίας Έξυπνης Γεωργίας, στην Ευρώπη μόνο το 0% -24% των γεωργών τις χρησιμοποιεί. Από την πλευρά του γεωργού, η Έξυπνη Γεωργία θα πρέπει να παρέχει στο γεωργό προστιθέμενη αξία με τη μορφή της καλύτερης λήψης αποφάσεων ή της πιο αποτελεσματικής λειτουργίας και διαχείρισης της εκμετάλλευσής του. Για το λόγο αυτό ο σύγχρονος αγρότης χρειάζεται κατάρτιση στα :
Οι εφαρμογές της Έξυπνης Γεωργίας δεν περιορίζονται μόνο σε μεγάλες, εκμεταλλεύσεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν σε οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σε ειδικές καλλιέργειες στη διατήρηση υψηλής ποιότητας και την βιολογική γεωργία. Η Έξυπνη Γεωργία παρέχει μεγάλα οφέλη σχετικά με το περιβάλλον, όπως την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού, ή την πραγματικά αναγκαία χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η κατάρτιση των επιμορφούμενων πάνω σε θέματα αιχμής που αφορούν τον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Οι επιμορφούμενοι μέσω μιας σειράς παρουσιάσεων πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες θα γνωρίσουν:
Με την ενημέρωση αυτή και την παροχή τεχνογνωσίας σε βασικό επίπεδο, με έναν απλοϊκό και κατανοητό τρόπο, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να επιλέξουν τις καταλληλότερες μεθόδους για τη βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας, των μεθόδων που θα τους βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, σε μία χρονική περίοδο που η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αποτελεί την ειδοποιό διαφορά για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του αγρότη. Οι επιμορφούμενοι με άλλα λόγια θα είναι με το πέρας του προγράμματος σε θέση να επιλέξουν από μία σειρά μεθόδων και τεχνολογικών λύσεων, οι οποίες εφόσον χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ενασχόληση των νέων ή ήδη υπαρχόντων αγροτών.
Η επιλογή των ενδιαφερομένων θα γίνει από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα με ευθύνη του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του προγράμματος.
Ως βασικό κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει η προτεραιότητα υποβολής της αίτησης έως τη συμπλήρωση των εικοσιπέντε (25) θέσεων που είναι και ο μέγιστος αριθμός επιμορφούμενων για ένα τμήμα. Το αδιάβλητο της διαδικασίας θα τεκμηριώνεται με αποδεικτικό καταχώρησης της αίτησης, με χρονοσήμανση, που θα λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής.
Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8
Η ενημέρωση κι εκμάθηση νέων μεθόδων με τις οποίες μπορεί να γίνει η διαχείριση και η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους σε ένα χωράφι, στα πλαίσια εφαρμογής που μπορεί να έχουν στην ελληνική ύπαιθρο.
Η ενημέρωση κι εκμάθηση νέων μεθόδων με τις οποίες μπορεί να γίνει η αύξηση της αγροτικής παραγωγής σε μια δεδομένη έκταση της Ελληνικής υπαίθρου.
Η ενημέρωση κι εκμάθηση νέων τεχνολογικών εργαλείων με τη χρήση των οποίων μπορεί να γίνει η διαχείριση και η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους σε ένα χωράφι.