Το Πρόγραμμα απευθύνεται λοιπόν σε άτομα που ασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν με την διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων με την χρήση εργαλείων λογιστικών φύλλων.
Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώσεις και δεξιότητες, σε προχωρημένο επίπεδο, προκειμένου να αναλύουν δεδομένα με εφαρμογές λογιστικών φύλλων
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση γνώσεων ιδιαίτερα χρήσιμων στο χώρο της διαχείρισης δεδομένων και την εξειδικευμένη ανάλυσή τους. Ειδικότερα, σκοπός του είναι να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια που σχετίζονται με τις σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων και την σε βάθος εκμάθηση λογισμικού λογιστικών φύλλων.
Το αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι η δημιουργία 30 καταρτιζομένων που θα έχουν αναπτύξει και πιστοποιήσει δεξιότητες προχωρημένης χρήσεις λογιστικών φύλλων και μέσα από αυτές να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το σύστημα για τη λήψη αποφάσεων.
Στελέχη με αυτές τις δεξιότητες χρειάζεται η αγορά εργασίας, όπως άλλωστε δείχνουν όλες οι σχετικές μελέτες.
Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι 30 συμμετέχοντες γνώσεις και δεξιότητες, σε προχωρημένο επίπεδο, προκειμένου να αναλύουν δεδομένα με εφαρμογές λογιστικών φύλλων. Με δεδομένη την ευρεία χρήση εφαρμογών, και μάλιστα δικτυακών, η ορθή χρήση τους θα επιτρέψει τους Φορείς να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα αυξάνοντας την ταχύτητα διεκπεραίωσης και να βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να:
• Δημιουργούν του κατάλληλους μαθηματικούς Τύπους και Συναρτήσεις
• Δημιουργούν Διαγράμματα, Γραφικά, και να Εκτυπώνουν επιλεκτικά στοιχεία.
• Δημιουργούν και χειρίζονται Λίστες και Φίλτρα.
• Συνδυάζουν τα δεδομένα με λειτουργίες βάσεων δεδομένων
• Αξιοποιούν Ειδικές Συναρτήσεις Βάσεων Δεδομένων.
• Συναρτήσεις VLOOKUP, HLOOKUP.
• Δημιουργούν και αξιοποιούν συγκεντρωτικούς πίνακες και Γραφήματα.
• Δημιουργούν Σενάρια και να τα Διαχειρίζονται αποτελεσματικά.
• Αναζητούν Στόχους – και να αξιοποιούν την Επίλυση (Solver).
• Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη στατιστική ανάλυση.
• Συντάσσουν Μελέτες
• Φροντίζουν για την Ασφάλεια δεδομένων
• Διαμοιράζονται τα δεδομένων και να τα εμφανίζουν στο Διαδίκτυο.
Τα δεδομένα είναι σήμερα βασικός πόρος οποιαδήποτε επιχείρησης. Η αξία τους προκύπτει από την αποτελεσματική αξιοποίησή τους. Συνδυάζοντας δεδομένα και ομαδοποιώντας προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και προωθείται η επιχειρηματική ευφυΐα
Οι ανάγκες εξειδικευμένων στελεχών με συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητας, σε δεκάδες διεθνείς μελέτες αλλά και στη χώρα μας εμφανίζουν μεγάλη ανάγκη και απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.
Ωφελούμενοι είναι άνεργοι και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όλων των κλάδων της οικονομίας που κατοικούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Θα επιλεγούν μέσω ολοκληρωμένου συστήματος, εφαρμόζοντας την πιο κάτω μοριοδότηση.
Το πρόγραμμα θα καταρτίσει 30 συνολικά ωφελούμενους.
ΗΛΙΚΙΑ: ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ 30
Από 18 – 29 10
Από 30 – 45 20
Από 46 – 64 30
ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ 40
Απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης 10
Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας 20
Απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 30
Απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40
ΣΥΝΑΦΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ 30 *
Επαγγελματική εμπειρία (2 μόρια ανά έτος, μέχρι 10)
Πιστοποιημένη συναφή επαγγελματική εκπαίδευση 20
Σχετικό τριτοβάθμιο πτυχίο 30
*Ως συναφής θεωρείται η εμπειρία σχετική με τα λογιστικά-διοίκηση. πληροφορική και στατιστική επεξεργασία δεδομένων. Στην περίπτωση της εμπειρίας μπορεί να αθροίζονται τα μόρια μέχρι το μέγιστο του κριτηρίου. Δηλαδή αν κάποιος διαθέτει 3 έτη συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας και συναφές δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) ή πιστοποίηση σχετικής ειδικότητας ΙΕΚ τότε θα έχει 3×2 + 20 = 26 μόρια.
Κάθε αίτηση χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται από μοναδικό Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ). Οποιαδήποτε επικοινωνία των αιτούντων του Προγράμματος θα γίνεται μέσω του ΚΑΥΑΣ.
Το Μητρώο Ωφελούμενων τηρείται από στο αρχείο του Προγράμματος. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεών χαρακτηρίζονται με την ένδειξη “αποδεκτός”, “επιλαχών” ή “άκυρος”. Άκυρη θεωρείται η υποψηφιότητα που δεν πληροί τους όρους της Πρόσκλησης (π.χ. οι αιτούντες δεν αναρτήσουν εγκαίρως τα ζητούμενα δικαιολογητικά).
Οι δυνητικά δικαιούχοι εμφανίζονται μέσω του ΚΑΥΑΣ κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό τους.
Τα βήματα των ωφελούμενων είναι τα εξής:
Ι. Συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης μέχρι την προθεσμία που θα οριστεί.
ΙΙ. Ανάρτηση-αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
ΙΙΙ. Η Υποβολή χαρακτηρίζεται Οριστική μόνο όταν κατατεθούν όλα δικαιολογητικά και δημιουργηθεί ο ΚΑΥΑΣ.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συγκροτείται προσωρινός πίνακας επιλογής ωφελουμένων, κατά́ φθίνουσα σειρά́ των επιτυχόντων, των επιλαχόντων και των απορριφθέντων υποψήφιων με τη συνολική βαθμολογία καθενός.
Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών μπορούν να υποβληθούν πιθανές ενστάσεις.
Τελικά διαμορφώνεται και ανακοινώνεται οριστικός πίνακας επιτυχόντων, επιλαχόντων και απορριφθέντων.
Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, τόσο για τις σύγχρονες όσο και για τις ασύγχρονες επικοινωνίες. Να έχουν τη δυνατότητα να “κατεβάζουν” στον υπολογιστή τους το εκπαιδευτικό υλικό καθώς και να έχουν εγκατεστημένο πρόγραμμα διαχείρισης λογιστικών φύλλων. (Excel).
Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8
Τεστ, Εργασία, Ασκήσεις, Μελέτες περίπτωσης
Σκοπός της ενότητας είναι η εισαγωγή στις έννοιες και το περιβάλλον των λογιστικών φύλλων Excel.
Ο σκοπός της Διδακτικής ενότητας είναι να καταρτίσει στην προστασία των δεδομένων. Τα δεδομένα αποτελούν ισοδύναμο πόρο με το κεφάλαιο και πρέπει να προστατεύονται ανάλογα στις επιχειρήσεις.
Σκοπός της ενότητας είναι να καταρτιστούν οι ωφελούμενοι στους τρόπους που μπορεί να διασυνδεθεί το λογιστικό φύλλο με άλλα αρχεία από τα οποία μπορεί να λαμβάνει ή να αποδίδει δεδομένα.
Σκοπός της ενότητας είναι να γνωρίσουν οι ωφελούμενοι τις βασικές συναρτήσεις του Excel και τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Σκοπός της ενότητας είναι η εκπαίδευση στη σημασία και τον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων προκειμένου να αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τη συνολική πληροφορία που προκύπτει.
Σκοπός της ενότητας είναι να καταρτιστούν οι εκπαιδευόμενοι στους αποτελεσματικούς τρόπους παρουσίασης των δεδομένων με τρόπο που να αναδεικνύεται αποτελεσματικά η σημασία της πληροφορίας.
Σκοπός της ενότητας είναι η εκπαίδευση στα γραφήματα. Ποιο γράφημα συνιστάται σε κάθε περίπτωση και πώς υλοποιείται.
Σκοπός της ενότητας είναι εισαγωγική εκπαίδευση στις Βάσεις Δεδομένων με σκοπό να κατανοήσει ο καταρτιζόμενος τη διαφορά από το Λογιστικό φύλλο και στη συνέχεια να διασυνδέσει τα δυο συστήματα προκειμένου να ανταλλάσσουν δεδομένα
Σκοπός της ενότητας είναι να εκπαιδεύσει τους καταρτιζόμενους στην ομαδοποίηση και συσχέτιση δεδομένων, να επιλέγουν στοιχεία με κριτήρια και να μπορούν να τα αναλύουν.
Η ενότητα κατατέθηκε έτσι γιατί το σύστημα δεν διέθετε τη δυνατότητα ξεχωριστών υποβολών. Αποτελείται από 5 επιμέρους ενότητες, τις :
Επιμέρους σκοποί κάθε ενότητας είναι να εκπαιδεύσει:
ενότητας Σενάρια, στα σενάρια και την πρακτική εφαρμογή τους.
ενότητας Στατιστική Ανάλυση, στην επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων ώστε να διευκολύνουν στη λήψη αποφάσεων.
ενότητας Λήψης αποφάσεων, στην διαδικασία υποβοήθησης λήψης απόφασης που είναι και ο απώτερος επιχειρηματικός στόχος από τη συλλογή και διαχείριση των δεδομένων.
ενότητας Εισαγωγή στη VBA στην παρουσίαση της γλώσσας προγραμματισμού του συστήματος με την οποία ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα συγγραφής δικών του εξειδικευμένων συναρτήσεων και διαδικασιών προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες.
ενότητας Μακροεντολές, στην σύνταξη και αξιοποίηση ομαδοποιημένων ενεργειών με τις οποίες δημιουργούνται υποβοηθητικά χρήσιμα εργαλεία διαχείρισης.