Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Μαίες/Μαιευτές.
Ο τοκετός στο νερό (waterbirthing) αποτελεί μια από τις πολλές επιλογές γέννησης που έχει διαθέσιμες η επίτοκος στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην σύγχρονη βιβλιογραφία είναι τεκμηριωμένη η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χρήσης του νερού στη διάρκεια του τοκετού. Στην Ελλάδα ο τοκετός στο νερό πραγματοποιείται σε χαμηλά ποσοστά, με την τάση αυτή να αναστρέφεται τα τελευταία χρόνια και να γίνεται βαθμιαία αυξητική.
Στόχος του προγράμματος είναι :
οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν εξειδικευμένη, τεκμηριωμένη (evidence–based) και σύγχρονη (up–to–date) γνώση και δεξιότητες σε σχέση με την χρήση του νερού στη διάρκεια του τοκετού (waterbirthing). Σκοπός είναι οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να διαχειριστούν με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και θεωρητική επάρκεια τον τοκετό στο νερό.
οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν προηγμένη γνώση και δεξιότητες πάνω στην χρήση του νερού στη διάρκεια του τοκετού σε επίτοκες υψηλού κινδύνου (high–risk), έτσι ώστε ανάλογα με το είδος της παθολογίας κύησης να είναι σε θέση να προσφέρουν εξατομικευμένη και ασφαλή φροντίδα μαίευσης στην επίτοκο.
Οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις ενδείξεις, αντενδείξεις και τις προϋποθέσεις χρήσης του νερού στη διάρκεια του τοκετού. Θα εκπαιδευθούν πάνω σε πρακτικά και εργονομικά ζητήματα του τοκετού στο νερό (χαρακτηριστικά πισίνας τοκετού-birthing pool, απολύμανση νερού, θερμοκρασία νερού κα), στο πώς οργανώνεται ο τοκετός στο νερό και πώς ουσιαστικά γίνεται η γέννηση του νεογνού μέσα στο νερό. Μέσα από το πρόγραμμα θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης του νερού ως προς την προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού σύμφωνα με την σύγχρονη βιβλιογραφία. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους ως προς την άσκηση συμβουλευτικής σε ζευγάρι που επιθυμεί να γεννήσει χρησιμοποιώντας το νερό ως ανακουφιστική μέθοδο. Θα εκπαιδευθούν στην έγκαιρη αναγνώριση παραγόντων κινδύνου αλλά και στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός μαιευτικού επείγοντος περιστατικού μέσα στο νερό. Τέλος, θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα όπως οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας COVID-19.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:
Η απόκτηση ενός πλαισίου γνώσεων σχετικών με την χρήση του νερού στη διάρκεια του τοκετού βασισμένο πάνω στις πιο σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις.
Η σε βάθος κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους επιδρά το νερό στη διάρκεια του τοκετού ώστε να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη του, οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις χρήσης του.
Μέσα από την εκμάθηση των δεξιοτήτων συμβουλευτικής των ζευγαριών που επιθυμούν αυτόν τον τρόπο γέννησης θα ενισχυθεί η ολιστική προσέγγιση του τοκετού, και η προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.
Περιγραφή της Ομάδας- Στόχου (περιγραφή των χαρακτηριστικών της ομάδας – στόχου):
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) του επιστημονικού πεδίου της Μαιευτικής, δηλαδή Μαίες και Μαιευτές.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητας όπου θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά.
• Απλή φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
• Αποδεικτικά Τίτλων Σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (απλή φωτοτυπία)
• Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Κάθε άλλο στοιχείο που συμβάλλει στην πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων (π.χ. αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας, διακρίσεις, αποδεικτικά προϋπηρεσίας κ.τ.λ.).
Κριτήρια Επιλεξιμότητας:
Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αξιολόγησης των δικαιολογητικών, όπου οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο προσωπικό τους e–mail που έχουν δηλώσει στην αίτηση.
Προαπαιτούμενες γνώσεις – προσόντα- εφόδια:
Απαραίτητη η πρόσβαση σε λογαριασμό e–mail.
Βασική γνώση χειρισμού Η/Υ.
Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 4 μονάδες ECVET.Τεστ,
Εργασία
ώρες Διδακτικής Ενότητας: 24
Σκοπός Διδακτικής Ενότητας:
Η Μαιευτική είναι μια δυναμική επιστήμη η οποία εξελίσσεται διαρκώς ως προς τις θεωρητικές γνώσεις αλλά και ως προς τις απαιτήσεις της για κλινικές δεξιότητες. Η ενότητα αυτή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στον εκπαιδευόμενο την σύγχρονη (up–to–date) και τεκμηριωμένη (evidence–based) γνώση πάνω σε θέματα που αφορούν στον τοκετό στο νερό.
Στόχοι Διδακτικής Ενότητας :
Με την ολοκλήρωση της ενότητας οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:
Τα οφέλη της χρήσης του νερού στη διάρκεια του τοκετού τόσο για την επίτοκο όσο και για το νεογνό.
Τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του τοκετού στο νερό τόσο για την μητέρα όσο και για το νεογνό.
Τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της χρήσης του νερού στη διάρκεια του τοκετού.
Τις προϋποθέσεις ώστε ο τοκετός στο νερό να είναι επιτυχής και να προάγει την φυσιολογική εξέλιξη και πρόοδο χωρίς παρεμβάσεις.
Τις περιπτώσεις που μπορεί να ζητηθεί από την επίτοκο να εξέλθει της πισίνας τοκετού.
Τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με τον τοκετό στο νερό όπως ο χώρος στησίματος της πισίνας τοκετού, η σωστή θερμοκρασία νερού και ο κατάλληλος εξοπλισμός
Πώς γίνεται η παρακολούθηση της επιτόκου και του εμβρύου στο 1ο και 2ο στάδιο τοκετού μέσα στο νερό (διαλείπουσα ακρόαση εμβρύου)
Πώς γίνεται η υστεροτοκία (έξοδος του πλακούντα) σε έναν τοκετό στο νερό
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση ενός μαιευτικού επείγοντος μέσα στο νερό, όπως για παράδειγμα η δυστοκία ώμων
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συμβουλευτική του ζευγαριού που επιθυμεί τοκετό στο νερό μέσα από την εμβάθυνση στις δεξιότητες επικοινωνίας με το ζευγάρι
Τα νεότερα δεδομένα στη βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση του νερού στο περίνεο της επιτόκου
Τυχόν περιορισμούς στη χρήση του νερού στον τοκετό που έχουν ανακύψει από την πανδημία COVID-19. Άλλα θέματα όπως η χρήση του νερού σε γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή (WBAC), η χρήση του νερού σε γυναίκες με GBS λοίμωξη, και συζήτηση κλινικών σεναρίων στα οποία μεταβάλλεται ο κίνδυνος της επιτόκου στη διάρκεια του τοκετού (low–risk vs high–risk).
ώρες Διδακτικής Ενότητας: 16
Σκοπός Διδακτικής Ενότητας:
Η ενότητα αυτή θα αξιοποιήσει την μέθοδο της ασύγχρονης διδασκαλίας ώστε ο εκπαιδευόμενος να έρθει σε επαφή με καινοτόμα (cutting edge) και πρωτοποριακά άρθρα (innovative) της σύγχρονης βιβλιογραφίας πάνω στο θέμα του τοκετού στο νερό. Σε κάθε υποενότητα θα του ζητηθεί να αναγνώσει το εκπαιδευτικό υλικό, να αναστοχαστεί (reflection) και να καταγράψει σε μικρή εργασία/σύνοψη (750 λέξεων) την κριτική παρουσίαση του άρθρου (critical appraisal) ή να απαντήσει σε μικρό αριθμό ερωτήσεων/θεμάτων ανάπτυξης.
Στόχοι Διδακτικής Ενότητας :
Με την ολοκλήρωση της ενότητας οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:
Τα τελευταία δεδομένα της βιβλιογραφίας (άρθρα συστηματικής ανασκόπησης/μεταναλύσεις) σχετικά με τον τοκετό στο νερό.
Το πώς ο τοκετός στο νερό συμβάλει στην ικανοποιητική εμπειρία του τοκετού των γυναικών, μέσα από την μέθοδο της θεματικής ανάλυσης (thematic analysis) ποιοτικών μελετών στη σύγχρονη και πρόσφατη βιβλιογραφία.
Τον τρόπο παρακολούθησης των επιτόκων ανά στάδιο τοκετού μέσα από οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό.
Το πεδίο έρευνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετικά με τον τοκετό στο νερό μέσα από την κριτική ανάγνωση και παρουσίαση σχετικών άρθρων στη βιβλιογραφία.