Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Μαίες/Μαιευτές (μετά τη λήψη του πτυχίου τους).
Η διαλείπουσα ακρόαση εμβρύου στη διάρκεια του τοκετού συστήνεται ως η κατάλληλη επιλογή παρακολούθησης του εμβρύου σε κυήσεις low-risk (χαμηλού κινδύνου) σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες (NICE, WHO). Πρόκειται για μια κλινική δεξιότητα που χρησιμοποιείται ήδη στην καθημερινή κλινική πρακτική των Κέντρων Φυσικού Τοκετού στην Ευρώπη. Με την θεσμοθέτηση της ίδρυσης και σύντομα της λειτουργίας των Κέντρων Φυσικού Τοκετού και στην Ελλάδα (Ν. 4999/Δεκ 2022), η δεξιότητα αυτή θα αποτελέσει μια από τις απαραίτητες δεξιότητες των Μαιών/Μαιευτών στην καθημερινή κλινική άσκηση της Μαιευτικής.
Στόχος του προγράμματος είναι :
Οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου μιας κύησης (risk-assessment) ώστε να μπορούν διαρκώς να ξέρουν πότε παραμένει low-risk και επομένως μπορεί η Μαία/Μαιευτής να συνεχίσει την Μαιευτική Φροντίδα, και πότε μετατρέπεται πλέον σε high-risk και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της γυναίκας και να παραπεμφθεί από το Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην αίθουσα τοκετών του Νοσοκομείου. Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα θα καλλιεργήσουν τις γνώσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού που θα πρέπει να καθορίσουν στην διαλείπουσα ακρόαση, όπως είναι η βασική γραμμή, η παρουσία επιταχύνσεων και τυχόν επιβραδύνσεων. Στη συνέχεια, θα εκπαιδευθούν πάνω στην τεχνική της διαλείπουσας ακρόασης, δηλαδή πώς γίνεται, με τι εξοπλισμό, τι πρέπει να γίνει πριν την διαλείπουσα ακρόαση, πότε γίνεται η διαλείπουσα ακρόαση στην πορεία του τοκετού (1ο στάδιο τοκετού, 2ο στάδιο τοκετού), και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν αν υπάρξει παθολογικό εύρημα. Η εκπαίδευση θα γίνει με μελέτη σειράς περιστατικών (case studies) ώστε να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τα διάφορα σενάρια διαλείπουσας ακρόασης που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια του τοκετού.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:
Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι στο τέλος του προγράμματος να γνωρίζουν:
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) του επιστημονικού πεδίου της Μαιευτικής, δηλαδή Μαίες και Μαιευτές.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητας όπου θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά.
Κάθε άλλο στοιχείο που συμβάλλει στην πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων (π.χ. αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας, διακρίσεις, αποδεικτικά προϋπηρεσίας κ.τ.λ.).
Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αξιολόγησης των δικαιολογητικών, όπου οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο προσωπικό τους e-mail που έχουν δηλώσει στην αίτηση.
Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. EQF-5 έως EQF-8
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 3 μονάδες ECVET.
Γραπτές εξετάσεις (test), Εκπόνηση εργασιών
Σκοπός Διδακτικής Ενότητας
Η Μαιευτική είναι μια δυναμική επιστήμη η οποία εξελίσσεται διαρκώς ως προς τις θεωρητικές γνώσεις αλλά και ως προς τις απαιτήσεις της για κλινικές δεξιότητες. Η ενότητα αυτή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στον εκπαιδευόμενο την σύγχρονη (up–to–date) και τεκμηριωμένη (evidence–based) γνώση πάνω σε θέματα που αφορούν στη διαλείπουσα ακρόαση του εμβρύου στον τοκετό.
Σκοπός Διδακτικής Ενότητας:
Η ενότητα αυτή θα αξιοποιήσει την μέθοδο της ασύγχρονης διδασκαλίας ώστε ο εκπαιδευόμενος να αναγνώσει το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή τόσο κειμένου όσο και ακουστικών αρχείων (audio case studies) και να κατακτήσει την καμπύλη εκμάθησης της διαλείπουσας ακρόασης μέσα από τη δική του μελέτη και αναστοχασμό (reflection).